Kijk eens wat een prachtige kleuren. En dat gewoon bij  ons in buurt. Bij de oude grensovergang De Poppe in dit geval.
Kijk eens wat een prachtige kleuren. En dat gewoon bij ons in buurt. Bij de oude grensovergang De Poppe in dit geval. (Foto: )

Wandelen met Eddy bij grensovergang De Poppe

Eddy Oude Voshaar doet zoveel inspiratie op tijdens zijn wandelingen in Noordoost-Twente, dat hij wekelijks zo'n wandeling beschrijft in dé Weekkrant. Deze week wandelt hij bij de oude grensovergang De Poppe.

Noordoost-Twente - "Via de oude grensovergang De Poppe beginnen we onze wandeling. De vroegere douanekantoren zijn nu omgetoverd in woningen. Het lijkt mij bijzonder om in een van deze woningen te wonen; In een soort van niemandsland tussen Nederland en Duitsland. We slaan rechtsaf de Barderlerweg in en wandelen over een straatje dat zo mooi en geborgen loopt door dit stukje niemandsland.

Het is oogsttijd. De maïs wordt van het land afgesneden en reuzentractoren met grote angstaanjagende maïswagens rijden af en aan over het kleine straatje.

De natuur is bezig om haar herfstkleed aan te trekken. Overal langs de bermen zie je paddenstoelen - de kinderen van de herfst - staan. Op sommige plekken is de maïs geoogst en blijven de stoppelvelden kaal en open liggen tot het tijd is om te ploegen. Met een beetje weemoed denk ik aan de geweldige zomer die we gehad hebben.

Dan slaan we na een kilometer gebruikt gemaakt hebben van de Barderlerweg linksaf de Haarmanngraben weg in. Hier klauteren de kruisspinnen rond in struiken en het hoge gras in een wirwar van zilveren draden die zachtjes heen en weer deinen op het ruisen van de najaarswind.

Halverwege het romantische weggetje lopen we langs de rand van een dennenbos. Hee kijk: Een roodbruine eekhoorn schiet het weggetje over het donkere bos in. Hier zien we dat de grond is omgewoeld door wilde zwijnen die hier vanuit het Bentheimerwald naar toe zijn getrokken. Het ruikt hier heerlijk naar dennenhars en doorweekte bladeren. Enkele seniorwielrenners schieten langs mij heen en komen nu op de Springbielerweg. De weg is beklonken met grijswitte klinkers. We lopen langs enkele boerderijen en zien aan de horizon enkele enorme windturbines die nu in de ruststand staan. Hier hoor je het zingen van het altijd maar doorgaande verkeer op de Autobahn. In mijn gedachten hoor ik Kraftwerk met hun briljante klassieker Autobahn door mij heengaan.

Dan lopen we zomaar tussen de goudgele koolzaadvelden door. De combinatie van het ruisen van de Autobahn maakt mij een beetje euforisch. De kleuren van de klinkers passen zo mooi bij het koolzaad dat een kunstschilder er jaloers op kan worden. In een weide op telefoondraden zit een lange rij boerenzwaluwen fladderend, even rondvliegend, dan weer plaats nemend. Op de draden lijken ze vol plankenkoorts te wachten op hun grote reis terug naar Afrika. Dan slaan we bij de reuzenboerderij van Lormann rechtsaf en via de Bardelerweg komen we terug bij de oude grensovergang."

De route:

Grensovergang De Poppe, Barderlerweg, Haarmanngrabenweg, Springbielerweg, Barderlerweg en dan Grensovergang De Poppe.

Meer berichten