WeerliefhebberTonny Morsink uit De Lutte verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. Zie ook www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte.
WeerliefhebberTonny Morsink uit De Lutte verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. Zie ook www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte. (Foto: )

En Tonny, wat is de weerspreuk?

'Blijven in september de zwaluwen nog lang, wees dan voor de winter niet bang'

"Ondanks het eventueel grotendeels ontbreken van de zon klimt het kwik dinsdag toch (ruim) over de warme grens van 20 graden. Het voelt enigszins drukkend aan. Er is grote onzekerheid over de hoogte van de temperatuur voor woensdag. Ik zeg met de kennis van nu dat het kwik zomaar tot zomerse waarden kan stijgen. Net als dinsdag wordt het klef, warm, benauwd nazomerweer.

Het is echter een kort offensief van de zuidelijke warmte. Volgens de meest actuele weerkaarten verdrijft een polair front de warmte, wat gepaard kan gaan met nattigheid.

Na passage komen we in duidelijker frissere polaire luchtsoort. Echter, de zon heeft dan weer meer kans om het toch aangenaam te laten zijn. Later kunnen van die mooie opbollende stapelwolken ontstaan. De dagtemperatuur komt rond de 18/19 graden te liggen.

Hoe het weer richting het nieuwe weekend eruit gaat zien, is afhankelijk het polaire front. Met andere woorden: waar komt het polaire front uiteindelijk te liggen? Met een positieve ligging zou het zomaar zondag nog (zomers) warm kunnen worden, maar komt het op een ongunstige positie te liggen dan blijft het onder de 20 graden.

De verwachtingen hebben dus einde van de week een flinke brandbreedte voor wat betreft de temperaturen."

Meer berichten