Tijdens de cursus leer je niet alleen het zeisen maar ook het haren van de zeis, zodat de zeis scherp blijft. Foto: Nico Kloek
Tijdens de cursus leer je niet alleen het zeisen maar ook het haren van de zeis, zodat de zeis scherp blijft. Foto: Nico Kloek (Foto: Nico Kloek)

Maaien met de zeis: dat leer je in De Lutte

Voor particulieren en vrijwilligers die het gras in alle rust en stilte willen maaien houdt Landschap Overijssel op zaterdag 22 september de cursus maaien met de zeis in de omgeving van De Lutte.

De Lutte - Maaien met de zeis doe je niet zomaar. Het vraagt goed gereedschap, kennis van de techniek en gevoel voor de zeis. Vroeger werd de kunst van het zeisen overgedragen van vader op zoon. Nu geeft Landschap Overijssel jaarlijks een cursus om de techniek van het maaien met de zeis over te dragen.

Maaien met de zeis heeft zo zijn voordelen. Zo kom je met de zeis makkelijk in hoekjes en bij stroken gras onder afrasteringdraden. Ook op natte plekken kun je met de zeis goed uit de voeten. Tot slot, niet onbelangrijk, geeft het maaien met de zeis een goed en ambachtelijk gevoel, omdat je het zeisen goed beheerst.

In de praktijk wordt vaak de bosmaaier gebruikt, maar deze is in aanschaf duurder, gebruikt brandstof en produceert een flinke hoeveelheid lawaai. Voor de stilteliefhebbers op het platteland biedt Landschap Overijssel dan ook graag het leren maaien met de zeis als alternatief aan.

De cursus

Landschap Overijssel geeft deze cursus op zaterdag 22 september in de omgeving van De Lutte van 9.30 tot 15.30 uur. Tevens is een mobiele smid aanwezig die je eigen zeis op je lengte en houding afstelt.

De kosten van deze cursus zijn 75 euro. Vrijwilligers van Landschap Overijssel betalen 40 euro. Aanmelden hiervoor kan via www.landschapoverijssel.nl/kennisrijk.

Meer berichten