Gijs werd verrast met een rondvlucht in het vliegtuig van piloot Rob Rake. Hij kreeg gezelschap van Daan en Cas die ook meemochten. Ze hebben allemaal genoten van de vlucht.
Gijs werd verrast met een rondvlucht in het vliegtuig van piloot Rob Rake. Hij kreeg gezelschap van Daan en Cas die ook meemochten. Ze hebben allemaal genoten van de vlucht. (Foto: )

Daan en Cas hebben het dagje uit wel verdiend!

Dankzij tante Truus hebben de broertjes Daan en Cas genoten van een rondvlucht in een heus vliegtuig. Tante Truus benaderde namelijk Ferdie de Boer en hij regelde dat de jongens uit Beuningen een fantastische dag beleefden.

Beuningen – Het werd een geweldige ervaring voor de jongens: ze volgen boven hun eigen woonplaats en vonden het prachtig. De kosten waren voor rekening van piloot Rob Rake, Ferdie de Boer regelde de bemiddeling.

Daan heeft een forse verstoring van zijn leverfunctie en die is in ernstige aplastische anemie overgegaan. Dat is een zeldzame ziekte van het beenmerg. De enige manier om te genezen van ernstige aplastische anemie, is het ondergaan van een stamceltransplantatie.

De kans dat broertje Cas een geschikte donor kon zijn, was maar 25 procent. Toch kregen ze verheugend nieuws: Cas bleek namelijk een identieke donor te zijn. Ze hadden dezelfde stamcellen en Cas stond ze graag aan zijn grote boer af. Alle moeite en ziekenhuisverblijven waren zeker niet voor niets: de stamcellen slaan aan. En dat betekent heel goed nieuws voor de gezondheid van Daan.

Door zijn ziekteperiode kon Daan een jaar lang niet naar school. De Mariaschool had een oplossing: dan komt school wel naar Daan. Via ZIEZON en het Klassencontact van KPN – waarbij hij digitaal contact had met de klas via laptop en robot – kon hij overgaan naar de volgende groep.

De familie kreeg nog veel meer hulp. De werkgever van mama Mariël (Snelder Zijlstra) werkte volledig mee, familie stond altijd paraat, organisaties werkten mee. "Het is fijn dat mensen, scholen en organisaties met je mee willen denken en mee willen werken," vertelt ze. "Het is op zich al een horrorverhaal als je kind met dergelijke verschijnselen geconfronteerd wordt. Daan heeft nota bene elf weken in het ziekenhuis gelegen, waarvan zes weken geïsoleerd in Leiden. Als je dan medewerking krijgt, is dat een hele zorg minder."

Cas vindt het wel bijzonder dat hij de donor voor zijn broer is geweest maar eigenlijk ook heel normaal. "Dat doe je toch voor je broer."

Hij loopt naar zijn broer Daan die op het gazon staat en ze beginnen te ravotten en elkaar te jennen. De ouders staan te genieten: "Bijzonder trots zijn we op onze beide jongens."

Ze hebben nog wel een boodschap voor de lezers: "Hoe belangrijk een donor is, hebben we zelf moeten ervaren. Graag willen we mensen oproepen om zich ook aan te melden als stamceldonor. Jouw hulp redt een ander."

Kijk daarvoor op aanmelden.matchis.nl


Meer berichten