Benieuwd naar de geschiedenis van de protestantse kerk en andere monumenten? Ze zijn zaterdag open tijdens Monumentendag.
Benieuwd naar de geschiedenis van de protestantse kerk en andere monumenten? Ze zijn zaterdag open tijdens Monumentendag. (Foto: )

Publiek van harte welkom op Open Monumentendag in Losser

In de gemeente Losser zijn monumenten geopend voor publiek op Open Monumentendag op zaterdag 8 september van 11.00 tot 16.00 uur. En de toegang is gratis.

Losser Steenfabriek de Werklust kan bezichtigd worden tijdens rondleidingen die om 13.00 en 15.00 uur plaatsvinden. Bezoekers krijgen dan uitleg over hoe hier vroeger op ambachtelijke wijze de bekende Ossestenen werden geproduceerd.

Bij de Martinustoren zijn gidsen aanwezig die doorlopend rondleidingen verzorgen, waarbij ook de toren beklommen kan worden.

De H. Maria Geboortekerk is vanaf 13.00 opengesteld. Er wordt extra aandacht gevraagd voor de prachtige gebrandschilderde ramen en de apostelbeelden. Om 13.00 en om 15.00 uur geeft organist Carlo van den Beld een kort concert. Tussendoor is hij bereid over het orgel te vertellen.

In de Protestantse kerk en het Aleida Leurinkhuis zijn gidsen aanwezig om alles te vertellen over de geschiedenis van het ruim 200 jaar oude kerkgebouw. Hier zal Harold Vriesema het uit 1725 stammende Martensorgel regelmatig bespelen.

Het Syrisch Orthodoxe klooster St. Ephrem de Syriër is het hart van de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Nederland en kan bezichtigd worden tijdens een rondleiding, die om 14.00 uur begint (adres: Glanerbrugstraat 33 in Glane).

Open Monumentendag wordt met financiële steun van de gemeente gehouden door Historische Kring Losser en de Dree Marken in De Lutte.

Meer berichten