Foto: Foto:

Column Eddy Oude Voshaar: het eerste Losserse popfestival

Een van de eigenaars van het Losserse schoenenimperium lanceerde rond 1972 het idee om op een Hemelvaartsdag in openluchttheater Brilmansdennen samen met ons, vrijwilligers van de Muchte, een popfestival te houden. Waarom helemaal naar festivals in Lochem en Markelo fietsen of brommen terwijl Losser ook een openluchttheater bezat?

Er werden her en der in Twente posters opgehangen van het popfestival met de toepasselijke naam Cension Day. Wij hadden allemaal ter herkenning een groot V-teken van twee vingers op onze rug geplakt. De plaatselijke hondendressuurvereniging bewaakte het terrein met vervaarlijk uitziende honden.

De entree was 7,50 gulden en het programma bestond uit bekende Nederlandse bands als the Bintangs, Dizzy Man's Band, Brainbox (helaas zonder Lux en Akkerman) en Unit Gloria (de Amerikaanse gaat door tot we erbij neervallen) en Django.

Het spits werd afgebeten door David Copperfield. Ondertussen begon het openluchttheater vol te lopen met festivalliefhebbers.

Ook de plaatselijke ijsboer annex cafetariahouder Hennik was met zijn ijskar aanwezig. Hennik had een goed lopende cafetaria in het centrum van ons dorp. Hij had in zijn kleine tariaatje een gokautomaat staan, een zogenaamde 'Super Sieben'. Je gooide er een kwartje of honderd in en als de jackpot aanstaande was, deed Hennik zijn deur op slot en haalde met een kwartje of twee de jackpot eruit.

Na Copperfield duurde het even voordat de knotsgekke rockband the Dizzymans band optrad. De zanger had Ingrid uit ons dorp gevonden en samen lagen ze in de sloot aan de Gilderhauserweg de liefde te bedrijven.
Hennik stond er met zijn ijscokar bijna boven op en genoot van de gratis seksvoorstelling vlak voor hem. Doordat hij zo onder de indruk was van het schouwspel moest hij steeds meer door een aankomende erectie afstand nemen van zijn ijscokar.

De roadie van de Dizzie Man's Band riep via de microfoon de zanger op dat de band op het punt stond om te beginnen maar de zanger was pas samen met Ingrid en dat wilde ie wel fatsoenlijk afmaken. De roadie riep vele malen ter vergeefs de zanger op.

Eindelijk kwam ie dan het podium op en de organist van de komische band wees onder het spelen van hun top tienhit Tickatoo, de zanger erop dat ie zijn gulp nog wagenwijd open had. Ticke ticke ticke, tickatoo...
Brainbox was een sof. De band was een slap aftreksel van wat eens een legendarische topgroep was. Unit Gloria met de boomlange Robert Long sprak ook niet echt tot de verbeelding, behalve dat Robert Long appels uitdeelde in het publiek, maar die kon je in ons dorp ook wel kopen.

The Bintangs die zetten het theater in vuur en vlam: wat een enthousiasme en interactie met het kleurige publiek. Subliem hoe ze hun klassiekers als Traveling in the USA en Riding on the LN speelden.
Ondertussen was het publiek her en der verspreid over het terrein er werd geblowd, gezopen en gevreeën. Een van onze jongens die de kassa bemande, was zo stoned als een garnaal met zijn hoofd op het geldkistje in slaap gevallen. De sfeer zat er super in.

Tenslotte zou de Amerikaanse rockband Django het festival afsluiten. Ze speelden constant door! Er was geen tijd voor applaus of whatever... De mensenmassa werd betoverd door zoveel aanstekelijke rock uit de USA. Na 80 minuten viel de drummer achterover en speelden de lang lang langharige muzikanten gewoon door. Vervolgens legde de bassist het loodje en de overige drie speelden gewoon verder. De zanger zakte door zuurstofgebrek in elkaar.

Toen speelden de twee overgebleven gitaristen nog een Zugabe en was Cension day over.

Meer berichten