Foto: Eddy Oude Voshaar

Wandelen met Eddy over 't Singraven

Eddy Oude Voshaar doet tijdens zijn wandelingen zoveel inspiratie op dat hij elke week een van zijn wandelingen in Noordoost-Twente beschrijft in dé Weekkrant. Deze week wandelt hij over landgoed Singraven, waar hij is geboren.

Denekamp – "Vanaf de Napoleontische weg Oldenzaal – Denekamp gelegen Borgbosweg, begin ik mijn wandeling door het buitengewoon bekoorlijke landschap van Singraven. De schitterende parel aan de kroon van Twente, is door mien pa jaren geleden al heilig verklaard.

Langs de zandweg loopt een kaarsrechte laan van beuken en eiken. Bij de Dinkel aangekomen loop ik een slingerend bospaadje in dat iets verderop langs een prachtige beukenhaag, vol jubelende heggemussen, loopt die bescherming biedt aan de boerderij Hoog Ende, die met het hoge en laag afhangende rode dak half verscholen gaat onder het hout.

Dan ligt voor mij als in een schilderij het monumentale huis Singraven waar de Dinkel breed en statig omheen meandert.
Aan de brede statige Kasteellaan, omzoomd met koninklijke eiken en beuken, die naar de Ootmarsumsestraat loopt, ga je een bospaadje in en daar stond vroeger een klein boerderijtje waar mijn ouders enkele jaren bij een boswachter hebben ingewoond. Daar ben ik geboren. Het was er zo klein dat als mien pa en ma op zondag bezoek kregen, ze van de boswachter gebruik mochten maken van de del!

Mien pa was trots op zien Singraven. Jarenlang hebt wie bie oos in huus aan moeten horen hoe mooi en schoon het landgoed was.
Hij praatte net alsof hij de kasteelheer zelf was. Elke zondagmorgen, weer of geen weer, reed pa vanuut Losser op zien brommer naar 'zien' Singraven toe.

Mien ma was een andere mening toegedaan. "Tijdens die koale winters is het doar godsverlaten en pikkedonker. Helemoal buit'n af en maar trapp'n veur de boodschappen, helemoal noar Denekamp hen. En soms, as de storm te keer geet in het donkere dennenbos, heur ik 's nachts het spook van Singraven krijsen en jammeren. Het is er prachtig mooi, maar dat is het ook wa zonder oos…"

Achter de watermolen geniet ik van het uitzicht en hoor het bruisende, kolkende water van de molen vallen en zie - of verbeel ik mie dat? - mien pa aan de overkant van het water stoan met zien pakje Drum en zien brommer."

De route

De route die Eddy wandelde: Borgbosweg, dan bospad in langs boerderij Hoog Ende, vervolgens richting de watermolen, dan  genieten van alle schoons en terug  via de Schiphorstdijk en Borgbosweg.

Meer berichten