Weerliefhebber Tonny Morsink uit De Lutte verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. Meer lezen? Kijk dan op www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte.
Weerliefhebber Tonny Morsink uit De Lutte verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. Meer lezen? Kijk dan op www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte. (Foto: Tonny Morsink)

En Tonny, wat is de weerspreuk?

'Ook in een zomer fijn moet er af en toe gedonder zijn'

"Voortduring van het nog steeds hoog zomers weerbeeld met veel zon en tweede helft terugkeer van noordelijke winden," vat Tonny Morsink samen.

"Op dinsdag blijft het met 28 tot 30 graden nog steeds erg warm. Vanaf woensdag komt er een eind aan het hete zomerweer. Doordat de hogedruk ergens met de kern tussen de Britse eilanden en IJsland komt te liggen, draait de wind naar het koelere noorden.

De échte hitte raken we kwijt, maar dat betekent niet dat de zomer afzwaait. Integendeel!

De zomer komt weer in hetzelfde spoor als in juni, namelijk die van noordelijke winden. De nachten worden dan gelukkig weer wat frisser terwijl de dagmaxima rond de 25 tot 28 graden komen te liggen. Maar doordat de wind weer uit het noorden gaat waaien dalen de regenkansen vooral de tweede helft van de week tot een minimum.

Nu maar hopen dat eerste helft van de week regen van betekenis gaat vallen, anders wordt de heersende droogte toch echt een probleem, mocht het al niet tot problemen hebben geleid van een misoogst van maïs en late aardappelen en het totaal ontbreken van gras. Zo heeft elke medaille een keerzijde.

Het blijft dus zomer maar de ergste hitte raken we kwijt. In het zuiden is het warmer dan het noorden en wij zitten er tussenin."

Weerliefhebber Tonny Morsink uit De Lutte verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. Meer lezen? Kijk dan op www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte.

Meer berichten