Foto: Foto:

Column Eddy Oude Voshaar: bloedprikken

Vanmorgen in de polikliniek bloed geprikt. Eerst de naald, de buisjes, de pleister, en dan naar buiten. De Lutterstroat, die ik oversteek, lijkt steeds meer een belangrijke verkeersader in het dorp te worden. Het duurt even voordat ik de stroat van vroeger kan oversteken. Vooral veel busjes van de alsmaar uitbreidende kleine zelfstandigen zorgen voor de toename van het verkeer in ons dorp. De welvaart bloeit als nooit te voren.

Dan ben ik eindelijk aan de andere kant van de stroat. Schiet ik de Narcisstroat in of is het de Hyacintstroat? Vroeger toen ik nog een jochie van 12 was, had ik hier mijn krantenwijk. Ik kende de wijk van haver tot gort! Elke boom had weleens kennis gemaakt met mijn fiets toentertijd.

De tijd heeft grip gehad op de Bloemenbuurt. Enkele woningen zijn omgeven door torenhoge hortensia's, bij andere groeit het onkruid tot over de schutting en her en der staat nog een duivenhok in de tuinen.

Dan steek ik de Tulpstroat over en loop langs het huis waar eens een vrouw woonde die een fles azijn opdronk omdat ze zich te dik voelde. En daar woonde Miesje die het zingen voor de kerk uit niet meer kon bijhouden en op haar zestiende in verwachting raakte van Gerard die in de Vogelbuurt woonde. Waar zouden ze nu zijn?

Een schoffel en een hark zijn in deze wijk niet niet meer nodig

Er wordt hier volop gesloopt en gebouwd. Een metamorfose heeft hier plaats gevonden. De Lelie- en Irisstroat ken ik niet weer, de volksbuurt van toen. Waar zijn die Brederowoningen gebleven? Er verschijnt hier een compleet nieuwe wijk! Prachtige woningen met bloemenrijke tuinen laten hier de zon altijd schijnen.

Er bekruipt mij een soort vervreemding dat de bomen waar ik toentertijd mijn fiets tegen aangooide er niet meer zijn. Het geet allemoal verdan.

Dan kom ik via een tegelpad op de Havenzatensingel. De Saller, een wijk in aanbouw! Hier wordt gebouwd! Hier worden de modernste en mooiste woningen uit de grond gestamd. Geen heggen waar de huismus zich thuisvoelt maar tuinen die bestaan uit grind en beton afgewisseld met groen dat onderhoudsvrij is. Een schoffel en hark zijn hier niet meer nodig.

Ik loop via de rotonde die overloopt met de mooiste zomerbloemen, over de Denekamperdijk en verwijder mijn pleister. "Hee Eddy," zegt een voorbijgangster tegen mij. "Ik ben weer terug in mijn eigen oale wijk!"


 

Meer berichten