Weerliefhebber Tonny Morsink uit De Lutte verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. Zie ook www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte.
Weerliefhebber Tonny Morsink uit De Lutte verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. Zie ook www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte. (Foto: Tonny Morsink)

Tonny's weerbericht: mei niet te koud en niet te nat, vult de schuren en ook het vat

"Een noordoostelijke stroming, tussen enerzijds hogedruk boven Scandinavië en de Noordzee en anderzijds een (hoogte)laag boven Midden-Europa, transporteert warme lucht naar ons land. Werd het maandag nog 25 graden, dinsdag wordt het iets frisser omdat de luchtsoort meer van noordelijke breedten wordt aangevoerd. Maar met nog altijd 23 of 24 graden is het heerlijk buiten. De neerslagkansen zijn op beide dagen klein terwijl de zon in vorm blijft.

Ergens vanaf het midden van de week arriveert boven en nabij de Britse Eilanden een krachtig hoog. Tegelijkertijd daalt de barometer boven Noord-Europa. Daardoor komt er bij ons een noordelijke stroming op gang en daarmee een aanvoer van duidelijk mindere warme lucht.

Donderdag verloopt erg fris. In de dan aanwezige polaire lucht blijft het die middag kwik ergens rond de 15 graden steken.

Naast de aanvoer van minder warmere lucht zullen we ook meer te maken krijgen met wolkenvelden die het de zon het vooral in de tweede helft van de week moeilijker gaan maken. Ondanks toename van de bewolking is de verwachting dat er bijna geen regen van betekenis gaat vallen, maar dat is eigenlijk ook wel het kenmerk bij een noordelijke stroming.

Ook de nachten zullen weer frisser gaan verlopen. Of het nog tot (grond)vorst komt? Het zal me niet verbazen dat dit nog op een beschutte plek gebeurt, ondanks dat de ijsheiligen al van de kalender zijn afgegleden.

Richting het nieuwe weekend zorgen toenemende hogedrukinvloeden van het westen uit weer voor meer zonneschijn en weer hogere temperaturen."
 

Weerliefhebber Tonny Morsink uit De Lutte verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. Zie ook www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte.

Meer berichten