Jan Poorthuis en Jan Ensing presenteren met trots hun boek over Dinkel en zijn ondertussen druk bezig met deel 2.
Jan Poorthuis en Jan Ensing presenteren met trots hun boek over Dinkel en zijn ondertussen druk bezig met deel 2.

De Dinkel van bron tot monding

Burgemeester Kroon kreeg gister een publicatie van Jan Poorthuis en Jan Ensing aangeboden: 'De Dinkelstroom, van bron tot monding'. Aan deel 2 wordt gewerkt.

Losser - Tussen 1954 en 1957 maakte Albert Poorthuis een fotoserie over het riviertje de Dinkel: van bron tot monding. Het gezin toog er op zondagmiddag in de jaren vijftig telkens met de fiets op uit, op zoek naar bijzondere plekken rond de omgeving van het kronkelende riviertje.

Dat is Jan Poorthuis (67), zoon van Albert, altijd bijgebleven. Hier moest ie iets mee doen. Hij bezocht opnieuw die stekkies en legde de veranderingen op beeld vast. Resultaat: een rijk geïllustreerd boekwerk over de Dinkel, waarin heden en verleden telkens in zwartwit en in kleur elkaar afwisselen. Boordevol met informatie.

Het idee voor een boek borrelde al jaren onderhuids, hij wist dat hij met die prenten van zijn vader iets unieks in handen had. "Lang geleden ben ik begonnen met het op zoek gaan naar de plekken die mijn vader fotografeerde. Maar het project kwam maar moeilijk van de grond. Gelukkig vond in Jan Ensing een prima steun om een en ander in goede banen te leiden."

De samenwerking tussen beide Losseraren voor het maken van een boek over de Dinkel heeft te maken met de gezamenlijke belangstelling voor de rivier. En ook omdat het een dermate grote klus was dat het alleen bijna geen doen was. "Maar de wil om dit project tot een goed einde te brengen heeft daarbij een grote rol gespeeld, waarbij de vriendschap niet onbelangrijk was."

De Dinkel heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in het leven van Poorthuis. Van kinds-af-aan werd hij geconfronteerd met het riviertje: hoogwater, ijspret in de winter en pootje baden in de zomer. "Vroeger werd er in de Dinkel gevist met diverse soorten netten. In 1974 hebben mijn vriend Guus en ik twee roeiboten gemaakt. Daarmee zijn we in de vakantieperiode van Glane naar Lattrop gevaren. De inwoners van de dorpen en de steden hebben altijd genoten van de Dinkel, maar zij verdienden ook hun geld op de weilanden langs de Dinkel. Het leven was goed op de gronden aan weerszijden van de rivier."

De omgeving rond de Dinkel - zo valt in het boek De Dinkelstroom, Van Bron Tot Monding te lezen - werd al vroeg bewoond. Bij archeologisch onderzoek, vindt men geregeld iets tot wel 60.000 jaar terug. "Er is veel natuurschoon langs deze rivier te bewonderen met in Losser een geweldig Dinkeldal. Je kunt er vele keren wandelen, maar je ontdekt steeds nieuwe dingen. Tegenwoordig behoort zelfs de Californische rivierkreeft tot de vaste bewoners."

Het boekwerk toont onder meer ook de geologische vondsten die in het stroomgebied van de Dinkel zijn gevonden. Daarnaast laat het zien dat de Dinkel een belangrijke rol heeft vervuld als afvoerrivier van het regenwater dat zorgde voor overlast bij overstromingen bij hoogwater. "In economisch opzicht is de Dinkel belangrijk geweest voor de bewoners van de dorpen, steden en het platteland. Te denken valt dan aan de landbouw, maar ook de textielindustrie."

Waar te koop?

Het boek 'Dinkelstroom, Van Bron tot Monding' is te koop bij Primera Marcel, VVV en Bruna in Losser, Kulturhus in Overdinkel, Primera Jan Haast in Glanerbrug, Boekhandel Broekhuis in Enschede, Oldenzaal, Hengelo en Almelo, Vako en Primera in Oldenzaal, Brummelhuis in Denekamp en Ootmarsum.

Het 222-pagina's tellend boek met ruim vijfhonderd foto's en tekeningen, bij uitstek geschikt als kompas voor wandel- en fietstochten, is eigenlijk nog maar half onderweg.
In Deel 2 komen de zijbeken van de Dinkel op Nederlands en Duits grondgebied aan de orde. "Dat zijn er maar liefst 128. Ook dat boek komt er geweldig uit te zien met oude zwartwit foto's en kleurrijke prenten."
 

Meer berichten