Tonny Morsink fotografeerde de lichtshow. “Veel verticale bliksems, dus van wolk tot wolk. Ik noem het schemerlampenonweer. Niet gevaarlijk maar wel mooi de mogelijkheid om onweer vast te leggen.”
Tonny Morsink fotografeerde de lichtshow. “Veel verticale bliksems, dus van wolk tot wolk. Ik noem het schemerlampenonweer. Niet gevaarlijk maar wel mooi de mogelijkheid om onweer vast te leggen.” (Foto: Tonny Morsink)

Tonny's weerbericht: avonddauw en zon in mei, hooi met karren uit de wei

Weerliefhebber Tonny Morsink verzorgt elke week voor Nieuwe Dinkellander het weerbericht aan de hand van een weerspreuk. Deze week: 'avonddauw en zon in mei, hooi met karren uit de wei'.

"Dinsdag blijft het kwik in vorm. Ook dan is de verwachting dat de zomerse grens van 25 graden wordt beslecht. Maar de zon krijgt het in de loop van de dag dan wat moeilijker. Er dringt dan wat vochtiger lucht op hogere niveaus de atmosfeer binnen. En dit kun je mooi zien door toename van hoge bewolking later in de namiddag en avond.

Vanaf woensdag is de kans op een lokale (onweers)bui tijdelijk groter. Er is namelijk vanaf woensdagavond, donderdagmiddag een afwisseling van de wacht. Het ene hogedrukgebied verlaat ons, terwijl alweer een nieuw hogedrukgebied in de steigers staat. Maar doordat een nieuwe impuls van hogedruk net wat langer op zich laat wachten, komen we juist op hemelvaart ergens in een westelijke (noord) stroming. Naast een kans op een bui of wat regen blijft het kwik ergens steken rond de 15 of 16 graden, misschien voor het koufront uit nog even 18 of 19 graden.

Vrijdag komt de uitloper van hogedruk zo dicht bij ons te liggen dat het kwik weer stijgt. Vrijdag rond de 18 graden, terwijl in het nieuwe weekend temperaturen van rond of boven de 20 graden worden verwacht.
En niet onbelangrijk: de nachtvorstkansen zijn voor deze week kansloos. De nachttemperaturen schommelen rond 8 tot 12 graden.

En met dit gegeven zullen zeker de agrariërs vooral de eerste twee dagen van de week hun eerste snit (gras) probleemloos binnen kunnen halen."

Zie ook www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte

Meer berichten