Of iedereen zin heeft in het WK steppen? Jazeker. Driehonderd sporters die Losser bezoeken én een boel publiek meenemen: Losser heeft er een groot evenement bij op de planning. Foto en tekst: Debby Kok-Koehorst
Of iedereen zin heeft in het WK steppen? Jazeker. Driehonderd sporters die Losser bezoeken én een boel publiek meenemen: Losser heeft er een groot evenement bij op de planning. Foto en tekst: Debby Kok-Koehorst

Wereldkampioenschap steppen komt naar Losser!

Losser wordt het decor van een heus wereldkampioenschap: van 19 tot 22 juli worden in en rond het centrum de world championships footbike gehouden, oftewel het wereldkampioenschap steppen.

Losser – Het WK steppen naar Losser halen, is het idee van Stepteam Twente.
"Vanwege de goede infrastructuur en de mooie omgeving," legt Danny Gerritzen uit. "We hebben al eerder toernooien in de gemeente Losser gehouden en dat is goed bevallen. Reden om met wethouder Hassink om tafel te gaan. Die wilde wel wat reuring in Losser en was meteen enthousiast."

Losser had nog wel concurrentie van Estland als wedstrijdlocatie, maar werd toch uitgekozen door de ISKA, de internationale stepbond. De ervaring met het organiseren van wedstrijden was daarbij belangrijk, maar waarschijnlijk ook het feit dat Losser de beoogde locatie was. Dat was al bekend tijdens de selectie.

Zo'n driehonderd steppers worden verwacht tijdens het WK, afkomstig uit zo'n twintig landen. Er zijn wedstrijden estafette, sprint, criterium en marathon in zes leeftijdscategorieën.
Dat steppen een sport is die over de hele wereld wordt beoefend, blijkt wel uit de aanmeldingen. Er hebben zich al sporters uit Australië, Canada, Nieuw Zeeland en het hele Europese continent aangemeld; van Estland tot aan Portugal. De sporters boeken zelf hun onderkomens in de omgeving maar kunnen ook terecht in sporthal de Fakkel dat als overnachtingslocatie wordt ingericht.

Het toernooi valt in de eerste week van de bouwvak, reden voor de organisatie om er een echt publieksevenement van te maken. Centrummanagement Losser zorgt voor de entourage en de muziek. Op het Raadhuisplein wordt een podium voor de prijsuitreiking geplaatst. Combinatie '64 en Volley'68 werken ook mee. Zij verzorgen op zaterdag beachvolleybalwedstrijden en op zondag beachhandbalclinics en –demonstraties op het Raadhuisplein. Voor de sporters is er nog een feestavond.
"Maar die wordt niet laat natuurlijk; er moet immers gepresteerd worden," lacht Gerritzen. "Steppen is een heel sociale sport, maar tijdens de wedstrijd niet. Dan is het bikkelhard."

Als voorbeeld wordt de sprintafstand van 400 meter genoemd. "Daar worden snelheden van gemiddeld 38 kilometer per uur verwacht. We houden de sprint op de Oldenzaalsestraat; een mooi parcours zonder bochten dat zelfs iets afloopt richting de rotonde. Daar kunnen we topsnelheden halen."

Ook de jeugd van Losser wordt betrokken bij het evenement. Leerlingen van scholen in de gemeente Losser krijgen stepclinics aangeboden in de weken voor het evenement. Tijdens het WK kunnen ze dan meedoen aan de jeugdrace op zaterdagmiddag. Er is ook een plan voor een bedrijvenwedstrijd.
 

Meer berichten