Eddy Oude Voshaar: macaroni!

Macaroni! Mattie kon het amper uitspreken. Het was op een dag in 1964 en uit de Blaupunktradio klonk House of the rising Sun van de Animals, dat er bij ons in huus voor het eerst macaroni op tafel kwam.

Pa zei: "Het lek wa vermicelli maar dan iets witter en dikker."

Ma had bij Siemerink, onze buren, gezien dat ze daar macaroni aten. "Wie eet hier Italiaans", had Siemerink haar toegebeten. "Doar hebt jullie zeker nog nooit van heurt hè? Dat is wat anders dan elke dag tuffel."

Ma fietste de volgende dag naar de Coöperatie en kocht macaroni, ketchup en een blikje Smac. De Italiaanse producten werden op het aanrecht gestald. Hans zei: "Wat een klein deusje. Moet wie doar met zien allen van eten? Dat is toch nooit genoeg!"

"Straks zul je zien dat die krulletjes as ik ze kookt hebt echt grote krullenbollen worden," zei ma terwijl ze hoestend een grote pan, met heet water uit de geiser, op het gastoestel zette.

Rond half zes goot ma de pan met de gekookte, dampende macaroni in een zeef. Hans zei: "Wat bint die kleine krulletjes dik worden!"
Ma zei: "Ze meent bie Siemerink zeker dat ze meer bint as wie omdat ze van die witte krulletjes eet. Nou, dan eet wie dat ok."

Ma glom van trots, inspanning en opgewondenheid! "Noe eet wie hier ook Italiaans," zei ze tegen ons. Pa begon met het Onze Vader en wij met de macaroni.

De hete krulletjes gemengd met plaatjes smac werden overgoten met ketchup. Matie zei: "Ik vind het wa lekker ma d'r zit geen smaak aan. Doar kuj wa drie borden van op en dan bin ik nog niet zat."

"Dan doej d'r maar appelmoes deur," zei Hans.

"Geen appelmoes deur Italiaans eet'n, biej noe helemoal bedonderd?"

"Daarom bint die Italianen volgens mie ok zo klein," zei pa. "Kijk maar noar die Willie Alberti. Ze bint klein maar ze hebt een strot doar kan geen Hollander teeng an. Of dat van die macaroni komt, dat moj mie niet vroag'n. Het is maar goed dat ooz ma er van die Smacworst deur hen hef knooit anders zaat'n wie hier vannacht nog aan toafel te eet'n."

Hans zei: "Zul den zanger van Marina Marina en nog een keer Marina ook zoveul Macaroni eet'n?"

Meer berichten