STORK! is een initiatief van producent Gerard Cornelisse in samenwerking met schrijver Jaap Scholten (foto). Foto: Reinier van Willigen/Tubantia
STORK! is een initiatief van producent Gerard Cornelisse in samenwerking met schrijver Jaap Scholten (foto). Foto: Reinier van Willigen/Tubantia (Foto: Reinier van Willigen)

Doe mee aan audities voor muziektheaterproductie STORK!

Enthousiaste amateurtoneelspelers, zangers en dansers uit de regio die mee willen doen aan een grote productie kunnen zich nu aanmelden om auditie te doen voor de spectaculaire, historische en actuele muziektheaterproductie STORK! Deze grootse theaterproductie gaat over anderhalve eeuw Stork, familie en bedrijf, dromen en daden.

Twente - STORK! de voorstelling draait van maandag 20 augustus tot zondag 23 september in het hart van Hengelo, op het voormalige Storkterrein.

De makers van STORK! (dezelfde makers van de enorme succesproductie Het Verzet Kraakt) zijn op zoek naar enthousiaste spelers uit de regio met talent voor acteren, zang en bewegingstheater die samen een groot spelend en zingend ensemble willen vormen.

De eerste auditieronde is op zaterdag 10 en zondag 11 maart. De tweede ronde is op zaterdag 24 en zondag 25 maart.
Kemna Casting verzorgt in mei en juli voor de amateurspelers een workshops in zang, dans en spel. Een selecte groep van tien amateurs krijgt acht spellessen aangeboden. Eventueel worden in die maanden ook voorbereidende repetities gepland.
De repetities worden vanaf woensdag 25 juli wekelijks gehouden van woensdag tot en met zondag. Op woensdag, donderdag en vrijdag worden de repetities 's avonds gehouden; op zaterdag en zondag wordt 's morgens en 's middags gerepeteerd.
Het is de bedoeling dat de spelers op alle repetitiedata en voorstellingsdata aanwezig zijn.

Voor de amateurspelers is dit een uitgelezen kans om door de samenwerking met professionals hun talenten op het podium verder te ontwikkelen. Als amateurspeler word je onderdeel van een groots regionaal en nationaal succes met ervaringen om nooit te vergeten.

STORK! is een theaterstuk over dromen en daden. Hoe vertel je op een adembenemende manier een bijzonder stuk Nederandse geschiedenis uit de regio? Een geschiedenis die generaties Twentenaren voorzag van brood op de planken en Twente zelfs wereldwijd op de kaart zette. Een verhaal over anderhalve eeuw familie, bedrijf, medewerkers, dromen en daden, opkomst en ondergang: 150 jaar Stork Hengelo.

Een jaar na het grote succes van Het Verzet Kraakt wordt volop gewerkt om de muziektheaterproductie STORK! op te voeren in het hart van Hengelo, op het voormalige Storkterrein. Het initiatief komt van producent Gerard Cornelisse en schrijver Jaap Scholten. Naast de professionals kunnen tweehonderd amateurspelers en vele vrijwilligers meedoen. Iedereen die wil, kan betrokken worden bij deze productie. STORK! de voorstelling draait van dinsdag 21 augustus tot en met zondag 23 september.

STORK! wordt gespeeld op het voormalig Storkterrein in Hengelo, in het hart van de stad. Dit terrein mag volgens afspraak de komende tien jaar niet blijvend bebouwd worden en staat die periode ter beschikking van de stad.

Tijdens de opvoering van het muziektheater komt hier een grote tent te staan waar de bezoekers een driegangen diner voorgeschoteld krijgen van restaurant Het Lansink. De feestelijke ontvangst is in stijl van de viering van het honderdjarig bestaan in 1968. Het gezamenlijk eten aan lange tafels, vaak met onbekenden naast je, is een wezenlijk onderdeel van de productie en de totaalbeleving van STORK! Cornelisse: "Het versterkt het gevoel van saamhorigheid en verbinding met het onderwerp én met de andere bezoekers. We hebben bij Het Verzet Kraakt gezien hoe positief deze maaltijd ervaren werd door de bezoekers."

Het team

STORK! is een initiatief van producent Gerard Cornelisse in samenwerking met schrijver Jaap Scholten. Zij werken samen met het artistiek team dat aan de basis stond van Het Verzet Kraakt: regisseur Jasper Verheugd (van vele musicals zoals 'Vijftig tinten…de parodie' tot 'Dummie de Mummie'), artistiek aanjager Laurens ten Den, componist Jan Tekstra (muzikaal leider van onder meer 'Soldaat van Oranje'), dirigent en arrangeur Jos Pijnappel en dramaturg Annemarie Wenzel. Kemna Casting is opnieuw partner in de casting en training van de amateurspelers.

Doe mee!

Iedereen die wil meedoen, kan meedoen. Niet alleen acteurs, zangers en dansers, maar ook vrijwilligers die mee willen helpen met het bouwen van het decor, verzorgen van de catering, naaien van de kostuums, ontvangen en wegwijs maken van bezoekers, parkeerhulpen, technische mensen, schoonmakers, verzorgen van de administratie en veel meer. "Er is ruimte voor zo'n vijfhonderd amateurspelers en vrijwilligers, waarvan er veertig op het toneel zullen staan. Achter de schermen zijn voor diverse taken zo'n driehonderd vrijwilligers nodig", vertelt Cornelissen.
Amateurgezelschappen Twents Theater (by Stork Nus), in 1945 opgericht door Storkianen, en theatergroep Barst hebben al hun medewerking toegezegd.
Muziekvereniging Concordia uit Hengelo neemt samen met collega-harmonieën uit de regio de muzikale uitvoering voor haar rekening. Cornelisse: "Op alle fronten worden leer- en stageplekken gerealiseerd voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat hierbij onder meer om decorbouw, catering, beveiliging en productie. We werken samen met welzijnsstichtingen en vacaturebanken voor vrijwilligers maar bijvoorbeeld ook met Werkplein Twente en consulenten werk van de betrokken gemeenten."

Vrijwilligers voor andere taken dan acteren, zingen en dansen, kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar productie@stork150jaar.nl.


Het verhaal

Hoofdpersoon in STORK! is Frederik, een fictieve nazaat van de familie Stork. Hij is de zoon van Anna van der Meer en Frans Stork, de laatste directeur uit de Storkfamilie. Frederik groeide op in een familie met een rijke historie, waar hij nooit in geïnteresseerd was. Hij was de beoogd opvolger van de firma Stork, maar bedankte voor de eer, tot teleurstelling van zijn ouders. Zij hadden hem dan ook niet verwacht op het feest ter ere van het honderdjarig bestaan van de firma. De situatie is al vervelend genoeg, nu de leiding voor het eerst in handen is van iemand buiten de familie.
Op het moment dat de nieuwe directeur van Stork, Feyo Sickinghe, zijn openingsspeech houdt, verschijnt Frederik ten tonele. Het weerzien van Frederik met zijn vroegere grote liefde Eline, die inmiddels met een ander is getrouwd, maakt het alleen nog maar pijnlijker. Er volgt een gênante woordenwisseling tussen vader en zoon over het nauwe keurslijf van leven in de familie Stork. Over altijd moeten doen wat van je verwacht wordt. De discussie loopt zo hoog op dat Frans Frederik een fikse duw geeft. Frederik struikelt, knalt met zijn hoofd tegen een grote machine en raakt buiten bewustzijn.
Als Frederik wakker wordt, is het 1893 en staat hij naast zijn overgrootvader C.T. Stork. C.T. neemt Frederik mee door de geschiedenis van Stork, laat zien hoe het bedrijf is ontstaan, welke dromen eraan ten grondslag liggen. Wat hij en zijn opvolgers voor ogen hadden, wat er is bereikt en wat dat heeft teweeggebracht. C.T. confronteert zijn achterkleinzoon met zijn angst om te kiezen, te falen en laat hem zien wat er mogelijk is als je je dromen durft uit te spreken en na te leven.
De tijd schiet door naar 1968 en C.T. is er nog steeds. Aangestoken door zijn optimisme, stapt Frederik opnieuw op Eline af. Ze trouwen, Frederik gaat de confrontatie aan met Sickinghe en wordt de nieuwe directeur van Stork.
Maar wat biedt de toekomst? Het is 2018. De ontmanteling van Siemens in Hengelo is begonnen. In 2020 vertrekt het laatste grote bedrijf uit de voormalige machinefabriek van Hengelo. De verslagenheid van C.T. is groot. De hoop die hij op Frederik gevestigd had, blijkt verloren. Nu is het aan Frederik. Hij steekt zijn overgrootvader een hart onder de riem met wat hij van hem leerde, wat Stork voor de mensen heeft betekend.
Het is weer 1968. Frederik schrikt wakker. Zijn vader staat over hem heen gebogen, geschrokken van wat er is gebeurd. Maar Frederik heeft vrede met de situatie en richt het woord tot de aanwezigen...

Meer berichten