Tonny's weerbericht: als vroeg de krokussen bloeien, zullen ze met de koude stoeien

Weerliefhebber Tonny Morsink uit De Lutte verzorgt wekelijks voor Nieuwe Dinkellander het weerbericht aan de hand van een weerspreuk. Deze week: als vroeg krokussen bloeien, dan zullen ze met de koude stoeien.

"Deze weerwijsheid geeft aan dat men vroeg in de winter al een periode van zacht weer te hebben gekend. En juist tweede helft van de winter koud(er) kan (gaan) uitpakken.

Goede voorbeelden hiervan waren de winters 1985 en 1986. Toen het eerst maar niet wilde vlotten met de winter maar toen gaf koning winter in februari vol gas. Het gevolg hiervan was dat we de dertiende en veertiende Elfstedentocht konden begroten.

Nu snel terug naar de actuele weersituatie: Laten we wel even met de beide beentjes op de grond blijven staan. Het wordt inderdaad kouder de komende periode. Maar om nu al over schaatsijs te gaan praten... Op een ondergelopen Dinkelweide en of opgespoten ijsbaan is het best mogelijk. Verder wil ik absoluut niet gaan. Kort samenvattend: Waterkoud licht wisselvallig winterweer tijdens de dagen van het feest der zotten.

We krijgen een paar dagen met lichte en bij brede nachtelijke opklaringen met matige vorst te maken. De dagmaxima hebben vanaf dinsdag de moeite om boven nul te komen. Dit alles hebben we te danken aan een fragiel wankelmoedig hogedrukgebied positie zuid Scandinavië en lagedruk te zuiden van ons land. Niet onbelangrijk is dat eindelijk eens de wind(roos) voor een wat langere periode een oost component bevat. En met de kennis van nu lijkt de zon betere zaken te gaan doen.

Maar of het carnavalsweekend ook grotendeels in winterse sferen te gaan verlopen is voor mij geen uitgemaakte zaak. Daarvoor zijn de middellange termijn kaarten me te kwetsbaar. Trend is dat juist in het carnavalsweekend de wisselvalligheid weer terugkeert op het weermenu."

www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte

Meer berichten