Floris van den Berg, Jorieke van der Stelt en Floortje Dessing voor een van de ambulances in Papoea-Nieuw-Guinea. De ambulance rijdt al een tijdje niet meer wegens geldgebrek. Foto: KOKOMO Media
Floris van den Berg, Jorieke van der Stelt en Floortje Dessing voor een van de ambulances in Papoea-Nieuw-Guinea. De ambulance rijdt al een tijdje niet meer wegens geldgebrek. Foto: KOKOMO Media (Foto: Kokomo Media)

Losserse tropenarts krijgt Floortje Dessing op bezoek

Het populaire tv-programma 'Floortje naar het einde van de Wereld' heeft donderdag een Losserse inbreng. Floortje Dessing ging namelijk op bezoek bij tropenarts Jorieke van der Stelt in Papoea-Nieuw-Guinea.

Losser – Jorieke van der Stelt en haar vriend Floris van den Berg verblijven sinds een aantal maanden in Papoea-Nieuw-Guinea. Van der Stelt is een geboren, getogen en ingeschrevene Losserse. Ze is arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde, kortweg tropenarts. Van den Berg is huisarts en voormalig ESA-expeditiedokter. Samen werken ze in een ruraal ziekenhuis in Papoea-Nieuw-Guinea. In het Kikori Hospital bedienen ze zo'n dertig- tot vijftigduizend mensen. "Recent hadden we Floortje Dessing op bezoek," vertelt Van der Stelt via e-mail. "Ze wilde een reportage over ons maken."

Floortje Dessing volgde de belevenissen van de twee al een tijdje. De afspraak was snel gemaakt, maar voor dat alles zo ver was, waren ze maanden verder. Begin januari kwam Dessing uiteindelijk op bezoek. Ze heeft zes dagen meegelopen en toonde veel interesse in hun werk.

In het programma is te zien dat er veel problemen zijn waar ze tegenaan lopen. Zo worden medicijnen vaak niet aangevoerd en als ze al komen, zijn ze over de datum. Daarnaast is de stroomvoorziening minimaal: alles werkt op generatoren en het kan zomaar gebeuren dat tijdens een operatie de stroom op is. Ook is er geldgebrek. De overheid is namelijk al jaren failliet. Geld voor goede zorg is er dus niet. Er zijn wel twee ambulances maar die rijden niet omdat er geen geld is voor onderhoud en reparaties.

Binnenkort keren de twee artsen weer terug naar Nederland. Tot die tijd willen ze zorgen dat er in elk geval genoeg stroom is om alles te laten draaien. Voor het artsenpaar was het bezoek van Dessing een mooie gelegenheid om aandacht te vragen voor hun werkzaamheden in het ziekenhuis. "Omdat de toekomst van het ziekenhuis nogal onzeker is. We zijn dan ook begonnen met een project om de continuïteit te kunnen waarborgen: www.kikori.nl. We halen geld op om het ziekenhuis van zonnepanelen te voorzien zodat we 24 uur per dag elektriciteit en zorg kunnen waarborgen."

De aflevering van Floortje naar het einde van de Wereld is te zien op donderdag 8 februari om 22.20 uur op NPO1 (en niet om 21.25 uur zoals eerder werd gemeld).

Benieuwd naar het project van de artsen? Kijk dan op de website www.kikori.nl.

Meer berichten