"De locatieraad en parochianen van De Lutte zijn de avondwakegroep zeer dankbaar voor het mooie en goede en dankbare werk dat Truus en Ria als vrijwilliger leveren,” verklaarde Irma Onland namens de locatieraad.
"De locatieraad en parochianen van De Lutte zijn de avondwakegroep zeer dankbaar voor het mooie en goede en dankbare werk dat Truus en Ria als vrijwilliger leveren,” verklaarde Irma Onland namens de locatieraad.

Al 25 jaar betrokken bij avondwakes

Allebei al 25 jaar betrokken bij de avondwakes in De Lutte: Truus Oude Egbrink en Ria Bekke. Truus neemt nu afscheid, Ria gaat nog een aantal jaren door met de werkzaamheden.

De Lutte - In 1992 werden Truus Oude Egbrink en Ria Bekke benaderd door Herman Meijer en Hennie Swennenhuis, die toen al in een vorm van avondwakes voorgingen, om mee voor te gaan in avondwakes. Zij hadden van de toenmalige koster Gerard Kempers, die aan de vooravond van de uitvaart een samenkomst had met nabestaanden om te bidden voor de overledenen, het overgenomen.

Na eerst een cursus van twaalf avonden gevolgd te hebben in de Zwanenhof in Zenderen, gegeven door Harry Wigger van het Dekenaat, voelden de dames zich voldoende toegerust om te beginnen.
Toenmalige pastoor Van Hamersveld vond het goed dat vrouwen meededen aan deze avondwakes, maar dan wel in Liturgische kleding zoals ook de lectrices/lectoren in de kerkdiensten droegen.

In februari 1993, nu 25 jaar geleden, begonnen Truus en Ria samen met Herman en Hennie vorm te geven aan avondwakes. Eerst nog avondwakes waarin communie werd gedeeld, maar algauw werkten ze aan een nieuwe opzet van de avondwake zonder communiedienst en met een zelfgemaakt boekje.

Dit gaf in het begin veel beroering maar gaandeweg begon men de avondwakes als zeer waardevol te ervaren omdat ze steeds persoonlijker werden. En dat was terug te zien aan het grote aantal bezoekers.

"Het meest opzienbarend was toen Truus en Ria samen in de avondwake voor gingen... twee dames op het altaar!" aldus de werkgroep Liturgie. "Maar Truus en Ria voelden dat als iets heel positiefs."

Door de jaren heen werden de avondwake steeds meer een dienst voor de gehele geloofsgemeenschap en de uitvaart steeds meer voor de familie en direct betrokkenen. Als lectrice/lector assisteerden ze bij deze uitvaartdiensten.
"Samen hebben Truus en Ria soms heel bijzondere avondwakes verzorgd en fijn was het dat ze goed konden evalueren en met elkaar over de ervaringen praten en delen. De avondwake is er nog steeds maar er worden tegenwoordig steeds meer afscheidsvieringen gehouden en crematies waarin ze een zeer beduidende rol hebben."

"Truus en Ria hebben deze 25 jaar zeer gemotiveerd en vanuit hun hart zich ingezet voor onze geloofsgemeenschap Plechelmus in De Lutte."

Na veel wikken en wegen heeft Truus besloten er na 25 jaar mee stoppen. "Want het is nu tijd voor leuke, gezellige dingen," verklaart ze.
Ria probeert nog enkele jaren door te gaan met haar werkzaamheden.

"De locatieraad en parochianen van De Lutte zijn de avondwakegroep zeer dankbaar voor het mooie en goede en dankbare werk dat Truus en Ria als vrijwilliger leveren," verklaarde Irma Onland namens de locatieraad.

Meer berichten