• Alles
 • (6)
  Algemeen
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (1)
  Sport
 • (1)
  Inloop-Opendag

Bentheimer Waldtocht

zondag 18 februari 8:30 uur

Inmiddels een echte klassieker en in grote delen van het land bekend: de Bentheimerwaldtocht van LWC. Zondag 18 februari wordt de tocht weer verreden.

Zondag 18 februari wordt voor de 21e keer de Bentheimerwaldtocht verreden. De organisatie doet natuurlijk ook dit jaar weer zijn uiterste best om de tocht zo goed mogelijk te laten verlopen. "Er zijn veel regels van het Duitse strassen Verkerhsamt waar we ons aan moeten houden."

De organisatie heeft ook dit jaar weer zijn uiterste best gedaan om de deelnemers een mooie zondagmorgen te bezorgen. De start is zoals de laatste jaren gebruikelijk bij alle tochten van LWC bij steenfabriek De Werklust, ingang Smuddeweg te Losser. "Een mooiere, beter bereikbare locatie voor onze prachtige tochten is er niet," aldus de organisatie.

De storm enkele weken geleden heeft ontzettend veel extra werk met zich meegebracht. "In een strook grofweg ter breedte tussen Ootmarsum en Haaksbergen zijn de bossen zwaar getroffen. De stad Bentheim, Gronau en diverse perceeleigenaren zijn extreem druk met het vrij maken van alle paden en wegen. Zoals het er nu uit ziet zullen we onze tocht zonder al te veel aanpassingen gewoon kunnen rijden."

Het hoogtepunt is natuurlijk de pauzelocatie op de binnenplaats van de burcht midden in Bad Bentheim. "De sfeer die er heerst als je kapot boven komt en door de grote slotpoorten naar de binnenplaats fietst, is prachtig. Iedereen doet zijn uiterste best om fietsend vanuit de bossen onder Bentheim in een keer door te fietsen naar de binnenplaats. Velen halen dit, maar ook velen niet. Dit is geen enkel probleem: het gaat om het plezier houden in fietsen."

Prins Rheinhard heeft LWC ook dit jaar opnieuw toestemming verleend om deze locatie te mogen gebruiken.

Voor de gehele organisatie zijn deze dag ongeveer honderd vrijwilligers bezig. Van verkeersregelaars, parkeerwachters, inschrijvers achter de tafels tot horecamedewerkers en uitzetters. "Al met al bijna een derde van ons aantal leden (momenteel 345) werkt hier deze dag aan mee. Dit mag gerust genoemd worden want zonder de inzet van al die vrijwilligers is het bijna niet te organiseren. Een week na de Twentse Heuvelentocht komen we al eens in de twee weken samen voor de organisatie van de tocht. De laatste zes weken komen we wekelijks samen om alles tot in de puntjes met elkaar te bespreken. Natuurlijk ligt er inmiddels een perfect draaiboek maar alert blijven is belangrijk. Groot worden gaat wel, maar groot blijven kost meer energie."

Bij de Bentheimerwaldtocht geldt hetzelfde als bij overige tochten: zonder medewerking van de eigenaren is het niet mogelijk een tocht te organiseren. "In ons land zijn tochten op de Veluwe, Utrechtse heuvelrug, Sallandse heuvelrug en nog een paar delen waar je maar een of hooguit twee eigenaren moet benaderen. Bij de Bentheimerwaldtocht zijn het er al dertig, bij de Twentse Heuvelentocht zelfs 52."

Alle facetten voor een leuke tocht komen aan bod. Single tracks in het begin en zeker de laatste 5 kilometer, klimmen halverwege en extra klimmen op de lange route, jersteldelen onderweg: kortom voor ieder wel iets. Diverse delen van de route zijn uitsluitend op zondag 18 februari toegankelijk voor het publiek. Het heeft geen nut om de tocht met je navigatie op te nemen; het is een eenmalige route.

De Bentheimerwaldtocht wordt verreden op zondag 18 februari. De starttijden zijn voor beide afstanden tussen 08.30 en 10.00 uur. Er zijn afstanden van 48 en 60 kilometer. NTFU-leden betalen 4 euro, niet-leden 4 euro. Jeugd mag gratis meedoen.

lossersewielerclub.nl


deel deze activiteit

Locatie

Steenfabriek De Werklust
Losser
Smuddeweg 3
7581pn


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.